Dairesel yangın merdiveni, ekseri silindirik yahut dairesel bir koruma zarfında mevcut spiral yahut dairesel bir merdiven tasar çizimına sahiptir. Bu tip yangın merdiveni ekseri sınırlı dış alana malik yahut estetik düşünceların önemli evetğu binalarda kullanılmaktadır.
Gereç: Yangın baplarında ekseriyetle çelik veya bedduaşap gereç kullanılmaktadır. Çelik baplar henüz dayanıklı ve yangına karşı daha dayanmalidir.
Hangi gestaltlarda yangın merdiveni bulundurulması ile müntesip zorunluluk gestaltnın özelliklerine gereğince belirlenmektedir. Bunlar ortada yapı yüksekliği, bir kattaki kullanıcı sayısı, yapının yararlanma sınıfı gibi faktörler içli olmaktadır.
Özellikle yeni imar kanunuyla birlikte sıfır binalardan küsurat denetimler sonucu yangın çıkışı, yangın kapısı ve yangın merdiveni kabilinden kriterler de çok kesifı denetleme şeşnda tutulmaktadır.
Yangın kapısı kilidi takılırken ilgi edilmesi müstelzim en önemli ilke panik bar ile uyumlu olması, panik bara doğrusu yangın kapısı koluna dokunulduğu an kilidin zifosa düşmesidir.
Yangın Bapsı ana amacı insanoğluın zarar kararlamadan binadan ayrılarak dışarıya yahut yangın merdivenlerine ulaşabilmesidir.
Yangın bapları, yangın esnasında insanların kaçışını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda yangının yayılmasını da önler.
Paslanmaz çelik, düzgülü çelikten daha mualla mukavemet ve korozyona metanet katkısızlar ve bu nedenle yangın kapısı yapımında yeğleme edilen bir malzemedir.
Yangın Bapsı Infaz Amacı Yangın kapılarının üretim amacı kişioğlu esenlığını koruyup yangın ve duman doğal gazının etkilerinden izole etmektir. Yangın bapsı insanların kaçışlarını emniyetli bir şekilde yapmalarına yardımcı evet.
Yangın Bapsı Yürütüm Amacı Yangın baplarının üretim amacı beşer katkısızlığını koruyup yangın ve kötü gaz lambasıının etkilerinden izole etmektir. Yangın kapısı insanoğluın kaçışlarını emin bir şekilde yapmalarına yardımcı olur.
Yangın Bapsı Menteşesi özellikle yangın vb. müstacel kondisyon anlarında önemi ortaya çıkmaktadır. İnsanlar panik halinde hariçya hak birçokarken bapyı arkalarından kapatmayı unutacakları için Yangın Kapısı bu menteşelerin esenlıklı çdüzenışması ve kapıyı son kapatması gerekir.
Bu önlemler kapsamında gereken noktalarda makul bir süre ısı ve alaz geçişine direnebilecek Yangın Kapıları kullanılır.
Yangın bapları yangın merdivenlerinin farklı katlarına yerleştirildiğinden istenmeyen başlangıçlere karşı bir emniyet açığı olarak da görülebilir. Her ne kadar yangın esnasında yazgı kurtarıcı olabilseler de haramilik girizgâhimleri muhtevain kazalı olabilirler.
Ancak temelde “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” dü tip yangın merdiveni çeşidini tatminkâr görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belli başlı kriterler nazar önüne düzenınarak hüküm verilmektedir. Özellikle güzel bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden yapıcı raporunun allıkınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler: